En ny film från Visiontree films

Dokumentärfilmen NÄR DU SER MIG handlar om en grupp människor som tillsammans skriver en musikal om sina erfarenheter av trauma och psykos. Vi följer deras arbete under två år och viktiga samhällsfrågor ställs. Men någonstans står vi alla inför samma frågor.

Kan ett minne suddas ut? Kan ett trauma läka? När ett barn är skadat, lämnar vi en dörr på glänt för dem eller drar vi långsamt igen dörren. Vad händer när människor får bli hörda, sedda och utmanas till att våga ta plats.

Dokumentärfilmen är del av ett Arvsfonds projekt Musical Bridges – Ett unikt samarbete kring musik och hälsa. Kulturutövare med egen erfarenhet av psykisk ohälsa samarbetade med etablerade kompositörer, musiker, regissör och filmare för att skapa en ny musikal. Musikalen sattes upp tillsammans med studenter vid Göteborgs universitet, Högskolan för scen och musik, musikalprogrammet. Musikalen Närmare kanten hade premiär februari 2019 på Jacobson teatern i Göteborg.

Musikalen arbetades fram i samarbete med deltagarna och inspirerades av deras erfarenheter ur livet. Vi arbetade i projektform för att minska stigma hos deltagarna, bryta negativa mönster, bygga nya nätverk och öva upp kreativiteten genom skapande arbete. Vi ville öka kunskapen hos samhällsmedborgarna och förbättra attityder till psykisk ohälsa.

Filmen är regisserad av mig. Tillsammans med deltagarna har vi gjort en dokumentärfilm om projektet. Några har varit med och jobbat tekniskt bakom kameran med att producera filmen, andra har berättat mer av sin historia framför kameran. Andreas Jonsson Hay har klippt filmen. Jag och Annica Engström har producerat filmen för Visiontree films i samarbete med Stiftelsen Gyllenkroken och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Filmen har finansierats av Arvsfonden.

Fakta

Dokumentär

91 minuter

Inspelningsår: 2020

Språk: Svenska

Undertexter: Svenska / Engelska/Franska